Val je er ook van af als je naar de sauna gaat? Een veelgehoorde vraag, waarbij in de meeste gevallen de wens de vader is van de gedachte. Het antwoord kan even kort als onduidelijk zijn: Ja, maar je slankt er niet van af. Daarom is een korte toelichting hier op zijn plaats, in de sauna zweet je flink. Mannen over het algemeen meer en makkelijker dan vrouwen, maar toch...., je raakt op zo'n avondje sauna heel wat vocht kwijt. En dus ook gewicht.
Dit transpireren en het verliezen van vocht kan varieren van een paar ons tot soms wel meer dan een kilo, dat ligt er aan hoe heet de sauna is en hoeveel iemand zweet. Wie dus voordat hij naar de sauna gaat op de weegschaal gaat staan en direct na het laatste rondje weer, zal merken dat zijn of haar gewicht is afgenomen.

Maar juich niet te vroeg, want dat is maar van zeer tijdelijke aard. Het lichaam is veel vocht kwijt geraakt en heeft dus behoefte aan aanvulling. Een drankje gaat er dus best in. Sauna maakt dorstig. En het duurt dan ook niet zo lang of het verloren gewicht is er weer bij.

Wie dus echt wil afvallen zal meer moeten doen. In de meeste gevallen zal dat neerkomen op  minder eten en meer bewegen. Waarbij met name het eerste het meeste helpt om af te vallen.  Maar er blijven voldoende argumenten over om dat regelmatige saunabezoek wel te doen. Het komt uw gezondheid op vele manieren ten goede. En iemand die in goede conditie is zal dat ook graag willen blijven. Hij of zij zal dan ook zeker wegen vinden om het gewicht op peil te houden of wanneer dat te hoog is met gezonde middelen omlaag te brengen.